Als je wat voelt trillen in je broekzak of je telefoon ziet oplichten, is je aandacht al helemaal afgeleid van waar je mee bezig was.
Je kunt je telefoon pakken om te kijken of het de moeite waard is het bericht meteen te lezen of te beantwoorden, of je kunt proberen je te blijven concentreren op je werk, terwijl je je de hele tijd afvraagt wat je aan het missen bent.
Het is in elk geval een recept voor een weinig productieve dag, want wetenschappers die studie- en arbeidsproductiviteit hebben onderzocht stellen dat het bijna 25 minuten kan duren tot je aandacht weer helemaal op je werk gericht is.
Gelukkig leren we steeds beter om te gaan met de notificaties op onze smartphones, blijkt uit onderzoek van het Center for Advanced Hindsight van de Duke University. Hoofdonderzoeker Nick Fitz vertelde onlangs bij een congres voor psychologen dat mensen die drie keer per dag een set notificaties krijgen gelukkiger en minder gestrest zijn. Ze voelen zich productiever en hebben het gevoel alles onder controle te hebben. Drie keer per dag werkt beter dan een instelling om ze elk uur te krijgen en ook beter dan het helemaal blokkeren van notificaties.
“Ze uitzetten werkt niet echt”, zei Fitz in een interview na het congres. “Maar we kunnen de notificaties wel op een slimmere manier ontvangen.”
Zoveel notificaties
In het onderzoek hebben Fitz en zijn partners vastgesteld dat de gemiddelde persoon 65 tot 80 notificaties per dag binnenkrijgt op zijn smartphone. Mensen checken hun telefoon misschien nog wel vaker, maar dat is het aantal notificaties dat binnenkomt.
In het onderzoek was er een controlegroep die de telefoon zoals gebruikelijk checkte, een groep die elk uur een set notificaties kreeg, een groep die drie keer per dag een set notificaties ontving (om 9 uur 's ochtends, 3 uur 's middags en 9 uur 's avonds) en een groep die helemaal geen notificaties kreeg.
De mensen die geen notificatie kregen mochten hun telefoon wel gewoon checken, maar zagen niks op hun afgegrendelde scherm. De telefoon ging wel over als er gebeld werd, maar er kwam geen melding van "gemiste oproep" op het scherm.
Over het algemeen zeggen mensen dat ze gestrest worden van notificaties. Ze voelen zich ongelukkig, afgeleid en minder productief. Dat ging ook op voor de controlegroep. En er was ook nauwelijks verschil voor de groep die elk uur de notificaties kreeg.
Maar tot verrassing van Fitz werkte het helemaal uitzetten van notificaties ook niet. Mensen hadden wel het gevoel dat ze hun telefoons bewuster checkten, maar werden ook onrustig van het idee iets te missen. Volgens Fitz is het mogelijk dat mensen daar na langere tijd gewend aan raken en het blokkeren van notificaties dan wel als prettig ervaren. Of misschien kan een systeem dat sommige meldingen wel doorlaat – zoals e-mails van de baas en herinneringen aan belangrijke vergaderingen – die onrust wegnemen.
Maar notificaties drie keer op een dag gegroepeerd afleveren lijkt de beste manier te zijn, waarbij mensen zich productiever en positiever voelen en het idee hebben meer grip te hebben.
Een nog beter systeem
Volgens Fitz zou het ideale systeem rekening moeten kunnen houden met context. Het zou de beste momenten voor een individu moeten herkennen voor het afleveren van een set notificaties en misschien bepaalde belangrijke meldingen gelijk moeten doorlaten.
"Onderbrekingen zijn over het algemeen niet fijn, maar het is een stuk minder erg als ze op geschikte momenten komen", zegt Fitz.
Het ideale systeem zou op de hoogte moeten zijn van de plek waar je je bevindt en je de eerste serie notificaties moeten geven als je aankomt op je werk of in de metro stapt, de tweede aan het eind van je lunchpauze en de derde op weg naar huis aan het begin van de avond. Misschien mogen e-mails bij dit systeem wel direct worden doorgelaten, maar minder belangrijke meldingen van Facebook maar één keer per dag in de avond.
Het feit dat drie keer per dag notificaties afleveren werkte, was enigszins verrassend voor Fitz, aangezien het maar een component is van de stress die we ervaren. Maar het blijkt dat het toevoegen van een element van controle het dagelijks leven van mensen echt kan verbeteren.
"Het is echt geen wondermiddel waarmee we ADD gaan oplossen", zegt Fitz. "Maar het heeft wel duidelijk effect op mensen."
De startup Synapse, die ook bij het onderzoek betrokken was, wil binnen een paar weken de app Daywise uitbrengen, waamee je je notificaties kunt instellen.
Het onderzoek is uitsluitend met Android-telefoons uitgevoerd, omdat het niet mogelijk is om zoveel controle te krijgen over Apple-apparaten.